U RMU Zenica puštena u rad nova mašina

Bez autora
Apr 24 2012

Ovo je jedna od najvećih investicija od rata u Rudniku Zenica, koja će znatno doprinijeti produktivnosti i humanizaciji rada te poboljšanju standarda rudara. Generalni direktor "Elektroprivrede BiH" Elvedin Grabovica svečano je u rad pustio mašinu za izradu jamskih prostorija u pogonu Stara jama. S novim pogonom stekli su se uvjeti i za nova ulaganja, kao i povratak na širokočelnu otkopnu metodu. Stara jama ima svijetlu budućnost. Kupnjom ove dvije mašine (krajem prošle godine mašinu je dobilo i Raspotočje), vrijednosti od dva i po miliona maraka, do sada investirana je oko 9,2 miliona KM. Sada je na menadžmentu Rudnika da ispuni očekivanja koja su pred njega postavljena. Osim kupovine "širokog čela", koja je planirana za narednu godinu i za koju je potrebno izdvojiti između 15 i 20 miliona KM, RMU Zenica će preostali novac od "Elektroprivrede BiH" uložiti za nabavku dvije dizelske lokomotive u Staru jamu i jednu u "Raspotočje", koje će zamijeniti postojeće akumulatorske.

U RMU Zenica puštena u rad nova mašinaOvo je jedna od najvećih investicija od rata u Rudniku Zenica, koja će znatno doprinijeti produktivnosti i humanizaciji rada te poboljšanju standarda rudara.

To je rekao Esad Čivić, direktor RMU Zenica, nakon što je generalni direktor "Elektroprivrede BiH" Elvedin Grabovica svečano u rad pustio mašinu za izradu jamskih prostorija u pogonu Stara jama.

- S novim pogonom stekli su se uvjeti i za nova ulaganja, kao i povratak na širokočelnu otkopnu metodu. Stara jama ima svijetlu budućnost - dodao je Čivić.

Direktor "Elektroprivrede BiH" istakao je da su kupnjom ove dvije mašine (krajem prošle godine mašinu je dobilo i Raspotočje), vrijednosti od dva i po miliona maraka, do sada investirana oko 9,2 miliona KM.

- Mi smo ispunili obećanje. Sada je na menadžmentu Rudnika da ispuni očekivanja koja smo pred njega postavili - kazao je Grabovica.

"Parnjača" odlazi u penziju

Čivić je istakao da će, osim kupovine "širokog čela", koja je planirana za narednu godinu i za koju je potrebno izdvojiti između 15 i 20 miliona KM, RMU Zenica preostali novac od "Elektroprivrede BiH" uložiti za nabavku dvije dizelske lokomotive u Staru jamu i jednu u "Raspotočje", koje će zamijeniti postojeće akumulatorske. Nova lokomotiva bit će nabavljena i za prijevoz uglja i drugih materijala izvan jame, čime će "parnjača", jedan od simbola Stare jame, otići u penziju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik